Het gebruik van afbeeldingen in je website

Het gebruik van afbeeldingen in je website

Een pagina met enkel tekst is al snel saai. Met een of een paar afbeeldingen per pagina ziet het er veel aantrekkelijker uit. En dan heb je natuurlijk nog foto albums en video’s die je kunt plaatsen.

Waar moet je aan denken bij het gebruiken van beeldmateriaal?

Afbeeldingen op webresolutie

Afbeeldingen op je website dienen op een zgn ‘webresolutie’ te zijn. Dit betekent concreet dat de afbeeldingen zo weinig mogelijk ‘informatie’ bevat en daardoor een zo klein mogelijk bestand wordt (in kbits) zodat je website snel blijft voor bezoekers.
Wanneer je je product- of workshopfoto’s online plaatst met elk een bestandsgrootte van 2 MB, dan is dat Veel te groot en wordt je website erg traag daardoor.

Het is dus van belang dat je ervoor zorgt dat de afbeeldingen niet te groot zijn en niet teveel kb’s innemen.
Er zijn speciale functies in fotobewerkingsprogramma’s om een afbeelding van de overbodige informatie te ‘strippen’ en toch nog een redelijke beeldkwaliteit te behouden. Wanneer je geen Photoshop, Gimp of een ander foto-bewerkingsprogramma hebt waarin je de mogelijkheid hebt
om afbeeldingen op een geschikte webresolutie op te slaan, zijn er andere oplossingen:

Online picture scaling tools

webresizer

Je uploadt je foto’s naar een website waar je deze vervolgens gemakkelijk kunt ‘resizen’ en eventueel bewerken voor gebruik op je website. De definitieve versie plaats je dan op je site. Een hele gemakkelijke en praktische is deze:

Andere opties:

Het is overigens het meest rustig voor het oog als de afbeeldingen min of meer dezelfde grootte hebben. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een vaste breedte of hoogte in pixels.

Gratis software

Met het programma Irfanview kun je gemakkelijk foto’s bijsnijden of  ‘lichter’ maken. Je kunt ook nog tekst toevoegen aan een afbeelding.
hier kun je het gratis programma downloaden: www.irfanview.com.

Wil je bijvoorbeeld een heleboel foto’s voor je online fotoalbum geschikt maken, dan kun je dit doen via PixResizer  (hier te downloaden: bluefive.pair.com/pixresizer.com). Je kunt dan meerdere afbeeldingen tegelijk verkleinen en allemaal hetzelfde formaat meegeven.